Blog.Isus-Hristos.com

ИСУС ХРИСТОС

Евтините бонбонки могат да ви разболеят

От ежедневната рубрика на Анди Елмс “Закуска на шампиони”… www.isus-hristos.com/wp

Седмица на гостите! През тази седмица блог статиите ще бъдат писани от някой от останалите църковни помощник-пастори.

Притчи 18:8

Думите на шепотника са като сладки залъци, И слизат вътре в корема

Вчера ние открихме, че нашите думи имат сила за живот и смърт. Днес бих желал да поразсъждаваме върху един вид разговор, който може да бъде изключително зловреден: клюкарстването.

Ние живеем в култура, която е обсебена от клюки. Много от нас си мислят, че само възрастните жени клюкарстват на техните събирания, макар че всеки един от нас има потенциал да събори околните, като създаде лъжи за тях, предаде тяхното доверие или нарани някого, чрез думите си.

Клюките днес са милиардна индустрии със стотици уебсайтове и списания, посветени на слухове и недомлъвки. Като християни ние знаем, че клюките са вредни за останалите и въпреки това понякога ги вършим: “Видя ли това и това, което той е сложил във Facebook?”, “Чухте ли…?”, “Очевидно се е случило следното…”

Днешният стих казва, защо хората клюкарстват. Казва се, че слушането на клюки е като да се яде сладко – за мен това е привлекателно. Друга версия описва нещата като “отбрани ястия” – за вас това може да бъде шоколад, понички или кейк (каквото обичате най-много). С други думи, клюките имат привлекателен вкус.

Когато я чуете за първи път, клюката може да е сладка. Ние можем да се залъгваме, че тя няма да нарани някого и тя е просто весела, само “споделена информация”. Само че тя наранява хората! И след като веднъж сте изрекли думите …. не може да ги вземете обратно.

Да се върнем на сладкишите (или каквото харесвате вие). Както казахме, те имат добър вкус. Само че ако продължите да ги консумирате, не след дълго ще се разболеете. Точно така стоят нещата и с клюките. За начало те са сладки – вие споделяте по малко тук-там и си мислите, че никой няма да е наранен. След това обаче, преди да се осъзнаете, вие сте наранен и другите са наранени, репутации и връзки са унищожени. Защо? Защото клюките могат да убиват, да разкъсват и унищожават.

Притчи 16:28 казва “Шепотникът разделя най-близки приятели”. Днес, шампиони, помислете преди да говорите! Нека вашите думи да изграждат, а не да събарят, защото кой би желал боклук като клюките да са част от неговия живот?

Бъдете благословени!

Стив Карей

Помощник-пастор

Copyright (C)2012 Great Big Life :: All rights reserved.

All scripture quotations, unless otherwise indicated, are taken from the New King James Version ®. Copyright © 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

One Response to Евтините бонбонки могат да ви разболеят

  1. On August 16, 2013 at 22:30 мария said:

    За съжаление да се поклюкарства е доста съблазнително.Лично аз се улавям как съм се впускала в обсъждане на други хора.
    Винаги се стремя да се въздържам но…..трудно е.Старая се да бягам от такива разговори.
    Колкото повече чета от Словото , разбирам , колко е важен чистия език.Да , християните , трябва да светят, т. е да се различават от света.Част от това включва и чистия език.Благодаря за напомнянето!С Поздрав

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>