Blog.Isus-Hristos.com

ИСУС ХРИСТОС

Добре е да сте сигурни, преди да разпнете някого!

От ежедневната рубрика на Анди Елмс “Закуска на шампиони”… www.isus-hristos.com/wp

 

Марк 15:12-14

Пилат пак в отговор им рече: Тогава какво да правя с Този, Когото наричате Юдейски цар? А те пак изкрещяха: Разпни Го! А Пилат им каза: Че какво зло е сторил? Но те много закрещяха: Разпни Го!

Само няколко дни преди това Исус чу същата тълпа да вика “Осанна”, когато влизаше в Йерусалим, а сега толкова много заедно викаха “Разпни го”. За съжаление това е едно потвърждение, колко непостоянна може да бъде “тълпата” . В реалността обаче това не е било изненада за Исус, защото Той е знаел, че е роден, за да умре на кръста и техните неинформирани викове просто са водели нещата в посоката, предначертана от Отец.

Реалността беше, че докато Пилат отчаяно търсеше факти, тълпата вече беше решила. Проблемът беше, че тяхното колективно съзнание беше вече решило – без факти. Тяхното мнение бе базирано на “някакви чути неща” от други хора. Може би защото те харесваха тези хора, или защото хората бяха много убедителни и ги би бяха накарали да чувстват, че информацията за вината на този човек няма нужда да бъде доказвана. Истинският проблем беше, че те грешаха. В момента в който те се присъединиха към тълпата, викаща “Разпни Го”, те вече бяха виновни за това, че повярваха на няколко добре представени лъжи и изпращането на невинен човек на кръста.

Така че делото продължи и невинния човек беше осъден. Той бе бит, подиграван и издигнат на кръст, за да умре като обикновен престъпник, докато те гледаха, все още подвиквайки. Лошото за тях беше, че веднага след Неговата смърт безапелационно бе доказано, че Той беше всъщност невинен, а хората поставили Го там бяха виновни. Те бяха виновни за това, че не потърсиха истината, виновни за изслушването на само едната страна в историята, виновни че не предоставиха възможност на обвинения да отговори на обвиненията.

Урокът за нас днес е много прост. След като разпнете някого, вече е твърде късно да осъзнаете, че сте направили грешка и че не сте имали всички факти.

Често се казва, че има винаги две страни в един спор. Просто е неестествено и неправилно да не намерите и мнението на втората страна за онова, което се е случило, или да проверите, дали наистина имате всички факти преди да отсъдите. Мъдростта винаги ще изчака, докато има всичката необходима информация преди да отсъди. Толкова често човек изглежда съвсем прав, докато не се чуе и другата страна – както Библията описва прекрасно:

Притчи 18:17

Който пръв защищава делото си изглежда да е прав, Но съседът му идва и го изпитва.

Независимо дали е човек или дори църковен лидер, който изглежда виновен, не бързате да извикате заедно с тълпата “Разпни го”. Проверете фактите първо, защото след като убиете неговата репутация, ще е твърде късно да разберете, че сте сбъркали. Помнете, че историята винаги има две страни.

Бъдете благословенни!

Анди Елмс

Copyright (C)2012 Great Big Life :: All rights reserved.

All scripture quotations, unless otherwise indicated, are taken from the New King James Version ®. Copyright © 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>