Blog.Isus-Hristos.com

ИСУС ХРИСТОС

Малко квас

От ежедневната рубрика на Анди Елмс “Закуска на шампиони”… www.isus-hristos.com/wp

Псалм 139:23-24

Изпитай ме, Боже, и познай сърцето ми; Опитай ме, и познай мислите ми; И виж дали има в мене оскърбителен път; И води ме по вечния път..

Аз мразя религията. Ето, казах го. Всъщност, това не е толкова шокиращо изказване в нашата църква, защото това е доста известна тема в нашата култура. Веднъж бях помолен да говоря в друга църква преди няколко години и аз започнах с това изречение, в резултат на което получих точно очакваната реакция, на която се надявах (стъписано мълчание!). Това обаче в последствие ми позволи да говоря за разликата между християнството базирано на религия и християнството базирано на взаимоотношения.

Религията е най-силното оръжие на врага срещу ефективната църква, защото тя води личности или групи от хора към мислене, че техните дела са правилни и добри, когато всъщност те ги отдалечават все по-далеч от Божието сърце и ги карат да се чувстват добре от това. Религията е всяко нещо, което идва от нас и разчита на собствените ни сили, опит, знание и предпочитания. Ние намираме оправдание за тези неща, защото в миналото те са проработили и са били “явно правилни и затова са били благословени от Бог, така че трябва да продължим да ги правим, защото ние не искаме да вършим нищо, което не се харесва на Бог”.

Исус е казал, че религията е като малко парче мая, което работи в хляба и го кара да бухне, когато се пече – което е странно, когато се опитвате да направите плосък хляб. По същия начин малко религия “бухва” нашите глави поради успеха на някое служение… Бог е Бог на днес и утре, както и вчера, и Бог е Бог на новите (и различните) неща, както и на старите. Религията ще ни препречи пътя, когато се опитваме да ходим в Божиите нови неща днес, както и новите Божии неща утре. Религията ще ни накара да мислим, че вършим правилните неща. Религията ще ни накара да мислим, че ние правим онова, което иска Бог и че почитаме и се подчиняваме на Неговото слово, а всеки който прави различни неща е явно в неподчинение. Тя е трудно доловима, но целта й е да отдалечи сърцата ни от Божието сърце.

Взаимоотношението е “сега”, то расте, дава плодове, радва се на интимни отношения, носи промяна, мир и увереност. Давид в днешния стих моли Бог да познае сърцето му и да разкрие всяко нещо, което го отдалечава от Бог. Това е трудна молитва, защото резултата може да бъде неудобен, но Давид не иска нищо на пътя на неговите отношения с Бог.

Като хвалители нека да направим давидовата молитва наша собствена, така че винаги да имаме чисто, сърдечно хваление на Божия дом.

Бъдете благословени!

Анди Елмс

Copyright (C)2012 Great Big Life :: All rights reserved.

All scripture quotations, unless otherwise indicated, are taken from the New King James Version ®. Copyright © 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

2 Responses to Малко квас

  1. On November 23, 2020 at 14:11 Малко квас – Evangelsko.info said:

    [...] е толкова шокиращо изказване в нашата църква,… (read more) 0SHARESShareTweet CategoryНовини [...]

  2. [...] е толкова шокиращо изказване в нашата църква,… (read more)   ## Либия: Седем убити коптски християни [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>