Blog.Isus-Hristos.com

ИСУС ХРИСТОС

Седем или седемдесет пъти по седем?

От ежедневната рубрика на Анди Елмс “Закуска на шампиони”… www.isus-hristos.com/wp

Матей 18:21-23

Тогава Петър се приближи и Му рече: Господи, до колко пъти, като ми съгреши брат ми, да му прощавам? до седем пъти ли? Исус му рече: Не ти казвам: До седем пъти – до седемдесет пъти по седем.

Когато става въпрос за прошка и необходимост да простим на хората, ние всички сме по някакъв начин свързани с този въпрос – някои от позиция на победа, а други може би чрез ежедневни усилия. Прощаването на хората не е пожелателна екстра, а жизненоважна част от Евангелието в което ние вярваме. Христос е стандартът за нашия проблем с простителноста. Той ни ни е простил толкова много и сега очаква от нас също безкористно да простим на другите.

В този разговор на Исус и Неговите ученици виждаме мярката на простителността, която Исус очаква от нас да използваме. Ученикът казва “Седем пъти?”, а Исус казва “Седемдесет пъти по седем”. Тази разлика в мерките ни помага да видим силата на човешката любов (филия) спрямо потенциала на Божията любов (агапе). Запомнете, ние сега сме кортейнер на Божията любов, а не само на човешка любов, което значи, че ние трябва да отидем по далеч от онова, което мислим че е нашия максимум. Запомнете също и че Бог е любов (агапе), а това означава, ако вие приемете, че имате Бог във вас, че вие също имате безкрайна и божествена любов в себе си.  От този източник на любов ние можем да намерим онова, от което се нуждаем, за да обичаме хората отвъд човешкия потенциал от „седем пъти“.

Нека си го признаем, че когато стане въпрос за прошка чрез човешка любов, седем пъти е много. Повечето хора се отказват след  третия път, нали? Три “страйка” и ти си “аут” (термин от бейзбола). Бог обаче иска от нас да разчупим ограниченията на човешката любов, с всичките и условия и регулации и да започнем да обичаме и прощаваме на хората с по-голяма любов. Божията агапе любов е сега постоянно в нашия живот. Както винаги това предизвиква избор. Дали вие ще изберете да пуснете кофата в Божия бездънен кладенец на любов във вас и ще я издърпате пълна с онова, което ви е нужно и ще простите на този човек, за когото казахте, че никога няма да го направите? Запомнете, че прошката на някого не означава, че той или това което прави е правилно, но това ви освобождава!

Бог иска ние да сме свободни във всяка област на живота си и когато изберем да простим, ние не просто отваряме вратата на затвора за останалите – обикновено ние позволяваме на самите себе си да излезем. Ние можем да сме свободни да живеем, обичаме и движим напред в живота си.

Помните ли какво научихме от 1 Коринтяни 13 – главата на любовта? Едно от нещата, което прави Божията любов различна от човешката е, че тя не помни грешките. Само освободената Божия любов може наистина да направи това. Добре е, че и ние я имаме.

Желая ви прекрасен ден!

Анди Елмс

Copyright (C)2012 Great Big Life :: All rights reserved.

All scripture quotations, unless otherwise indicated, are taken from the New King James Version ®. Copyright © 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>