Blog.Isus-Hristos.com

ИСУС ХРИСТОС

Бог е любов!

По време на последните Си мигове с учениците преди разпятието, Исус предупреди: „Някои от вас ще бъдат убити, други ще бъдат хвърлени в затвора, а всички ще бъдете преследвани” (виж Йоан 16:2). Какво послание за сбогом само. Учениците щяха да бъдат мразени, разглеждани като утайката на обществото!

Но Исус им даде слово на напътствие. Кои бяха последните Му инструкции? Ставаше дума за това как да достигнат своето поколение, след като Той си отиде. Това напътствие нямаше нищо общо с методи на евангелизиране. Исус вече им беше казал, че трябва да отидат по целия свят и да проповядват Евангелието, и че щяха да се нуждаят от силата на Святия Дух, за да успеят. Тези две неща вече им бяха ясни.

Сега Исус им каза: „Давам ви нова заповед.” Неговите думи бяха ясни: „Ако се покорите на тази нова заповед, всички ще разберат кои сте и какво точно правите. Може да ви мразят. Може да ви наричат фанатици и да ви отлъчат от синагогите си. Но ще видят и ще разберат, че сте Мои.”

Ето я заповедта на Исус към учениците: „Нова заповед ви давам: да се любите един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един друг” (13:34). Обърнете внимание, че това не е въпрос на избор, а е заповед на Исус. И точно тук трябва да започне всяко евангелизаторско усилие.

Вижте, Библията казва ясно, че трябва да нахраним бедните и църквата винаги вярно ще прави това. Трябва да вършим много добри дела и да проповядваме смело Христос. Но ние трябва да пробием „гъстата тъмнина“, да се хванем за тази нова заповед на Исус. Защо покорството към нея е необходимо, за да пробием тъмнината? Христос обяснява: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си” (Йоан 13:35).

Според Исус, само този вид любов – към братята – ще привлече вниманието на изгубеното поколение. Това е същата, отричаща себе си, жертвена любов, която Исус показва към всеки от нас. Но тази любов към брата ни в Христос не може да бъде изпълнена само на думи, а трябва да е на дела.

Тази заповед изпълнява две неща. Първо, тя е единствения начин да отговорим на омразата, която идва от света: „Както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един друг” (13:34). Любовта ни един към друг е прибежище и сигурно място за всеки в Христовото тяло.

Второ, чрез тази заповед Святия Дух показва на нашето поколение огромната им нужда. Защо толкова много младежи се втурнаха в безпаметни пиянски гуляи? Защо, както никога досега множествата се обръщат към наркотиците? Защо расте броят на самоубийствата? Обяснението е просто – хората навсякъде по света са наранени. Масите боледуват от грях, а множества са заразени от празнота.

Хората днес почти няма на какво да вярват. Уважавани институции се сриват. Разпадат се икономическите и морални структури. Няма сигурност – финансова или лична. Към кого могат да се обърнат хората? Къде могат да намерят пример за истинска, трайна любов в такова нестабилно, опасно време?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>