Blog.Isus-Hristos.com

ИСУС ХРИСТОС

Ново създание в Христа

От ежедневната рубрика на Анди Елмс “Закуска на шампиони”…

Йоан 3:3-7

Исус в отговор му рече: “Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство”. Никодим Му казва: “Как може стар човек да се роди? Може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди?”. Исус отговори: “Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. Не се чуди, че ти рекох:”Трябва да се родите отгоре”

Езекил 36: 24-27

“Защото ще ви взема изсред народите, и ще ви събера от всичките страни, и ще ви доведа в земята ви. Тогава ще поръся върху вас чиста вода, и ще се очистите; от всичките ви нечистотии и от всичките ви идоли ще ви очистя. Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас, и като отнема каменното сърце от плътта ви, ще ви дам меко сърце. И ще вложа Духа Си вътре във вас, и ще ви направя да ходите в повеленията Ми, да пазите съдбите Ми, и да ги извършвате.”

 

Исус каза, че вие трябва да бъдете родени отново. По съвременните разбирания “да имате нов баща”.  Духовното падение на човека изисква ние да придобием нов баща, нова идентичност и ново начало. Това може да се постигне единствено с новорождение. Това новорождение ни осигурява живот без минало. Кое новородено бебе идва на този свят с минало? Ние влизаме в царството на Бог чрез новорождение, без минало.

Ние всички сме били родени от човешки баща и плътско рождение и ние всички имаме нужда да бъдем родени отново от небесен баща и духовно рождение. Както казват писанията “А на онези, които го приеха, даде право да станат Божии чада, т.е. на тия, които вярват в Неговото Име” (Йоан 1:12). Обикновен акт на приемане на Исус предизвиква тази силна, радикална промяна на вътрешната ви същност и ви прави участник в новорождението и истинската Божия натура.

Библията разкрива, че човек не е лош защото прави лоши неща. Човек е вътрешно лош и лошите неща, които прави, са само изражение на много по-голям вътрешен проблем. Истинската нужда на човек не е само прощение на греховете, но също така и промяна на неговата същност. Исус дойде за да разреши този вътрешен проблем.

Езекил ни разказва за ефекта на новорождението. Най-напред ние сме прочистени от нашата духовна нечистота. Не просто опростени, но прочистени от всеки остатък от нея. Това не е просто прошка на греховете, а тяхното абсолютно премахване. След това той ни казва, че Бог слага ново сърце и нов дух в нас. В същото време обаче той обяснява, че получаването на това ново сърце не означава, че Бог просто ни прибавя това което е липсвало в живота ни. Той прави това, но и много повече от него. Той взима от нас всичко грешно. Той премахва старото сърце. Това сърце което е подхранвало и поддържало нашия стар, разрушителен начин на живот е заличено от нашата същност. Ние не сме вече роби на нашите стари навици и привички. Ние сме нови създания, изцяло нови същества, създадени без история и минало.

А ако моят външен живот не кореспондира с обновлението и чистотата на моя вътрешен живот? А ако въпреки, че съм новороден, аз все още действам и ходя по старите си пътища? Разберете, вие току що сте преживели вътрешна промяна, но вие все още имате нужда да обновите и вашето мислене. Вие имате ново сърце, но най-вероятно все още притежавате стария си ум, мисли и може би както някой го е формулирал “мръсно подсъзнание”. Затова трябва ежедневно да обновявате и ума си чрез приемане на Божието слово и чрез молитва, за да поправите това “подсъзнание”. За да засилите вярата си и да обновите ума си, за да можете да живеете новия живот, който вече сте получили, в неговата пълнота.

Майк Петцер – Пастор на “Семейна църква Жива Надежда”, Тюсон, Аризона

Copyright (C)2012 Great Big Life :: All rights reserved.

All scripture quotations, unless otherwise indicated, are taken from the New King James Version ®. Copyright © 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>