Blog.Isus-Hristos.com

ИСУС ХРИСТОС

Седем или седемдесет пъти по седем?

От ежедневната рубрика на Анди Елмс “Закуска на шампиони”…

Здравейте, шампиони! 

Матей 18:21-23  ”Тогава Петър се приближи и Му каза: Господи, до колко пъти, като съгреши брат ми спрямо мен, да му прощавам? До седем пъти ли? Исус му каза: Не ти казвам до седем пъти, а до седемдесет пъти по седем.”

Когато нещата опират до прошка и трябва да прощаваме на хората, ние можем да направим това от следните две позиции – някои от платформата на победата и някои може би от продължаваща борба. Прошката ни за хората около нас не е по избор, но е важна част от Евангелието в което вярваме. Христос е нашият стандарт в случаите, в които има нужда от прошка. Съвсем свободно Той ни прости толкова много и сега очаква ние да прощаваме по същия начин на другите. В този разговор между Исус и Неговия ученик ние виждаме мярката на прошката, която Исус очаква от нас да използваме. Ученикът каза “Седем пъти?”; Исус каза, “Седемдесет пъти по седем”.

Тази огромна разлика ни дава възможност да видим силата на човешката любов (philia) срещу потенциала на Божията любов (agape). Помнете, ние сега сме контейнер на Божията любов, а не само на човешка любов, което значи, че ние можем да отидем по-далеч, от това което мислим, че можем. Помнете също, че Бог е любов (agape) и това означава, че ако приемете тази истина, както и фактът, че Бог е във Вас, тогава трябва също да вярвате, че Вие също имате безкрайната Божествена любов във Вас. От тези заключения по отношение на източника на любов в живота на християните следва, че ние имаме всичко, за да обичаме хората повече от човешкия потенциал от “седем пъти”.

Нека бъдем честни, когато стане въпрос за прошка чрез човешка любов, дори и седем пъти е много. Повечето хора ги отписват  след третия път, нали така? Три опита и си свършен. Бог иска от нас да счупим ограничаващите бариери на човешката любов с всичките й условности и правила и да започнем да обичаме и прощаваме на другите чрез по-голяма любов. Божията любов АГАПЕ е вече постоянна в нашия живот. Както винаги обаче това включва избор. Ще изберете ли да пуснете кофата в Божия кладенец на любовта и да я издърпате пълна с всичко което Ви е необходимо, за да освободите и простите на човека, на който казахте че никога няма да го направите? Помнете, прощавайки на някого не прави него или това което е направил правилно, но освобождава Вас самите.

Бог иска ние да сме свободни във всяка част от нашия живот и когато изберем прошката ние не просто отваряме вратата на затвора за другите, а често освобождаваме също и нас самите. Ние можем да бъдем свободни да живеем, обичаме и да продължим напред.

Помнете и 1 Коринтяни 13 – “главата на любовта”. Едно от нещата които прави Божията любов различна от човешката е, че тя не помни грешките. Само освободената Божия любов може да направи това реалност. Толкова е прекрасно, че ние я имаме!

Приятен ден,

Andy

 

Copyright (C)2012 Great Big Life :: All rights reserved. All scripture quotations, unless otherwise indicated, are taken from the New King James Version ®. Copyright © 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>